RSS

cara membuat chicken chop

12 Sep

Chicken Chop
Chiken Chop
Bahan-bahan
1 Ekor ayam belah 6 yang telah dibuang tulang (deboned)
Tepung goreng ayam kentuky
2 Biji telur
Sebuk lada
Garam
Minyak untuk menggoreng

Cara memasak
1. Seekor ayam dipotong besar. Hiriskan daging ayam dari tulang ayam tu.
2. Lepas ayam telah di debonekan, perap dengan serbuk lada dan sedikit garam.
3. Pecahkan telur dalam mangkuk, pukul sedikit.
4. Celupkan isi ayam tadi ke dalam telur.
5. Tepung goreng ayam kentuky tu tuang ke dalam piring.
6. Gulingkan isi ayam yang telah di celup ke dalam telur tadi ke dalam tepung goreng ayam.
7. Ratakan tepung goreng ayam ke atas isi ayam.
8. Panaskan minyak dan goreng sehingga masak dengan api yang sederhana (takut isi ayam tak masak dengan betul kalau api kuat). Bila dah kekuningan warna chicken chop tu angkat dan ketepikan dahulu.

Sos Lada Hitam (Black pepper sauce)
Bahan-bahan
1 botol sos lada hitam
2 sudu tepung jagung
1 tin Cendawan button
1/2 Bawang besar (potong dadu)
2 ulas bawang putih (potong dadu)
minyak masak utk tumis
Sedikit garam dan gula secukup rasa

Cara membuat sos.
1. Tumiskan bawang besar & bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan sedikit sos lada hitam ke dalam periuk.
3. Masukkan air, lebih kurang 2 gelas.
4. Cendawan dalam tin, di potong ikut suka besarnya.
5. Masukkan cendawan ke dalam periuk dan didihkan.
6. Bancuh tepung jagung dgn sedikit air, masukkan ke dlm periuk. Segera, kacaukan semua bahan dlm periuk tadi hingga jadi pekat mcm sos.
7. Garam dan gula secukup rasa.

Sos Kacang Panggang (Baked Beans)
Bahan-bahan
1 tin kacang panggang (Baked beans)
2 sudu cili kering yang diblend halus (dalam 4- 5 biji cili kering)
Garam dan gula secukup rasa.
1/2 Bawang besar & 2 ulas bawang putih (potong dadu)
Minyak masak utk tumis

Cara membuat sos
1. Panaskan sedikit minyak masak di dalam periuk.
2. Tumis bawang besar & bawang putih dan paste cili kering sehingga naik bau.
3. Masukkan baked beans dari dalam tin tu.
4. Masukkan sedikit air, garam dan gula secukup rasa.
5. Didihkan dan hidangkan.

Coleslow
Bahan-bahan
1/4 Kobis bersaiz kecil
1/2 Lobak merah
2-3 sudu Mayonis

Cara mebuat.
1. Potong halus/ sagat kobis dan lobak.
2. Gaulkan kobis dan lobak dgn mayonis.
3. Hidangkan.

Fries
Bahan-bahan
3 Biji kentang
Minyak masak utk menggoreng
Sedikit garam

Cara membuat.
1. Kentang dikupas kulit dan dipotong panjang-panjang.
2. Basuh kentang dan tos kan selama 1 jam.
3. Bila kentang dah cukup kering,bolehlah digoreng.
4. Gaulkan kentang yg dah digoreng dgn sedikit garam.
5. Hidangkan bersama Chiken Chop.

Bila dah siap semua sekali, hidangkan chicken chop, fries, coleslow, baked beans dlm 1 piring (macam hidangan KFC kalau makan kat restoran dia tu…), kemudian curahkan black pepper sauce ke atas chicken chop tersebut. Lepas tu, boleh la dimakan….

 
Leave a comment

Posted by on September 12, 2011 in Uncategorized

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: